Roger Walmann:

”Känsla & erfarenhet ger framgång”

Ett privilegium för mig är att jag varit med och lärt mig ur den gamla skolan, där man fick lära sig att det verkligen är skillnad på grovfoder och grovfoder – en kunskap som står sig än i dag, säger stortränaren.
Erfarenhet och känslan för hästen är Rogers nycklar till framgång.

Han har vunnit Elitloppet, Derbyt, slagit världsrekord och segrat i Breeders Crown & VM-loppet i USA – vi kan med gott samvete säga att Roger Walmann tillhör de allra mest framgångsrika travtränaren i Sverige – och i världen!

Här tar Roger Walmann – en av Sveriges allra mest skickliga och meriterade travtränare – plats i Hästkrafts traktor, för att skörda sitt eget hö!

”Norsk’n” som han kallas håller till med sin verksamhet på Mälsåker, strax intill Mälsåker Slott som ligger idylliskt i söderläge vid Mälarens strand på Selaön. På gården finns ett 100-tal hästar i hans vård. Lägg där till unghästar på Hårby gård och hans verksamhet är 130-140 hästar stor.
När HästKraft är på besök är det lugn förmiddag, tävlingar väntar på kvällen och de hästar som var uppsatta på tavlan för träning står nu och lugnt tuggar i sin mat. Hästarna som ska tävla är bandagerade och klara, Elitloppsvinnaren Magic Tonight är en av dem och han närmar sig 10.000.000
kr insprunget.

”Jag ser det som ett privilegium för mig att jag varit med och lärt mig ur den gamla skolan”

Det vilar ett lugn över både hästar och personal, harmonisk skulle man kunna beskriva dagen. I box efter box står toppstammande hästar, det är inte annat än att det vattnas i munnen när man ser vilka otroligt fina hästar som står i stallet.
På Mälsåker finns tävlingshästarna och hit kommer de flesta som 2,5-åringar när tävlingskarriären närmar sig, eller redan tagit fart. Då byter man också foder, där andelen kraftfoder blir lite större.
– Christer Harmsund på HästKraft styr rubbet, givetvis i diskussion med mig. Jag ser på hästarna hur de ser ut och hur de presterar och jag lägger ingen större vikt på siffrorna egentligen, det lämnar jag gärna över till honom som kan det bättre, säger Roger.
Unghästarna äter ett hösilage med högre proteinhalt, ett sätt att hålla nere kraftfodergivan.

Livet på Mälsåker verkar mycket behagligt – både för hästar och människor när vi är på besök. 

– Vi har två olika grovfoder helt enkelt, något som vi har kommit fram till dels genom lång erfarenhet men också via våra täta kontakter kring foder, berättar Roger.
Rogers blick för hur en häst ska se ut, hur krubban ska se ut på kvällen och hur den ska se ut på morgonen i samarbete med det tekniska kunnandet hos HästKraft har under många år givit frukt i form av resultat på travbanorna.
Efter lunchen som intas strax intill Mälaren beger vi oss ut till en av HästKrafts åkrar. Här är det full aktivitet och Roger tar givetvis chansen att åka med skördaren.
– Det här var intressant, och väldigt långt ifrån den tid när man växte upp, säger han med ett skratt.

”Det är en otrolig fördel för oss, speciellt vi med lite större tävlingsstall, att vi kan hålla en så jämn nivå på grovfodret under hela året.”

Roger vill inte kalla sig för expert på foder, och intresset för siffror är minimalt, men efter att ha varit i nästan daglig kontakt med hästar i snart 60 år – då finns naturligtvis en enorm källa av erfarenhet.
– Jag ser det som ett privilegium för mig att jag varit med och lärt mig ur den gamla skolan, där man fick lära sig att det verkligen är skillnad på grovfoder och grovfoder, att de kunde skilja mycket från en åker till en annan fick man tidigt lära sig, säger
Roger.
Att HästKraft kan leverera hela årets hösilagebehov till hela stallet under bara några timmars skörd är en enorm utveckling från gamla tider.
– Det är en otrolig fördel för oss, speciellt vi med lite större tävlingsstall att vi kan hålla en så jämn nivå på grovfodret under hela året. Lägg till känsla och erfarenhet som är mina stora fördelar, och tillsammans med det man kalla ”ett gott svenskt bondevett” kommer man väldigt långt, säger Roger.

Text & foto: Fredrik Fransson

Läs fler intervjuer:

2019-03-04T18:05:53+01:00
Till toppen