Reijo Liljendahl:

”Största kvittot är att hästarna ser bra ut och presterar!”

Hårt arbete och perfektion – och viljan att hitta rätt samarbetspartners.
– Jag vill ha kontroll på allt – därför samarbetar jag med de bästa inom varje del, från veterinär till foderleverantör, säger travtränaren Reijo Liljendahl.

Att Reijo Liljendahl har haft ögonen på sig sedan han för tre år sedan drog igång som egen tränare kan vi vara överens om – frågan är om någon nystartad tränare någonsin haft så stora förväntningar på sig?
Men det kan till och med vara så att Reijo själv kanske haft de allra största kraven själv.
– Jag är aldrig nöjd! Man måste vara så funtad och mentalt förberedd. Jag måste sträva efter hur jag kan vinna mer, se vad jag gjort fel och förbättra allting. Hela verksamheten granskas varje dag, varje vecka, säger han utan att blinka när vi träffas på Julmyra gård där han huserar med de dryga 80 hästarna i träning.

Samarbetet med veterinär, foderleverantören och hovslagare är fundamentalt – korta beslutsvägar och ett gott samarbete är A och O.

Viljan att bli bättre och lyckas är han inte ensam om, det vill de allra flesta, men få är kanske så målmedvetna och så inställd på att lyckas.
– Jag är inte bäst på allt, jag måste skaffa mig rådgivare som kan sin sak och är bäst inom sitt gebit, veterinär, transportörer, foderleverantör, hästskötarna och så vidare, sen syr jag ihop de här bitarna och då vill jag ha total kontroll, säger han och beskriver sig själv som perfektionist.
– Samarbetena är otrooooligt värdefulla, det här är ingen enmansshow där man rycker skor och kör med jänkarvagn och sen tror att det är klart…
2013 körde stallet in 4 244 249 kr på drygt 200 starter, sitt första hela år som travtränare 2014 körde stallet in hela 10 713 108 kr. En riktigt bra siffra som förbättrades med en miljon under 2015 till 11 872 988 kr.

”Jag är inte bäst på allt, jag måste skaffa mig rådgivare som kan sin sak och är bäst inom sitt gebit!”

Verksamheten har växt och nu finns 80 hästar och 15 anställda på Julmyra gård där Team Liljendahl har tre stallbyggnader till förfogande. Träningsmöjligheterna är oändliga med rundbana, rakbana, sandbana, backe, ridhus och massvis med slingor för uppvärmning och jogging.
Det känns helt klart naturligt att Reijo har sin träningscamp just här på Julmyra – perfektionist
som han är. Det var också därför han fastnade för Hästkrafts totalkoncept med grovfoder, kraftfoder och rådgivning när han drog igång som egen tränare för tre år sedan.
– Jag tog kontakt med Christer Harmsund och gav honom ansvaret att förse vår verksamhet med ett totalkoncept med grovfoder, kraftfoder, strö och rådgivning, säger Reijo.
– Jag trodde direkt på det här konceptet och det har fungerat väldigt bra för oss, säger han.

Rundbana, rakbana, backe, sandbana, ridhus och träningsslingor i massor – hästarna, Reijo och personalen trivs med tillvaron och de fantastiska träningsmöjligheterna 

Helhetslösningen ger både Reijo och personalen trygghet. Både kvalitetsmässigt och att leveranserna sker i princip per automatik.
– Det är ett otrolig värdefull koncept för oss, tack vare det god kontakterna har jag total kontroll, samtidigt slipper jag ringa runt och kolla priser på hö, kraftfoder och strö hos olika leverantörer och sedan hålla koll på alla olika leveranser. Man kan inte vara med överallt, nu kan jag koncentrera
mig på träning och tävling, säger Reijo.

”Samarbetena är otrooooligt värdefulla, det här är ingen enmansshow där man rycker skor och kör med jänkarvagn och sen tror att det är klart…”

Christer Harmsund som är Reijos kontakt på Hästkraft fyller i.
– Jag lär mig av Reijo och mina andra kunder hela tiden, jag måste också utvecklas. Det är i samtalen med tränarna, deras personal och veterinärerna som vi blir bättre, säger Christer.
– Jag begriper inte allt naturligtvis, men jag har stort förtroende för Christer och Anders Ekfalk (veterinär) och de har också en dialog med personalen, det är viktigt, säger Reijo.

Till syvende och sist är det resultaten somstyr – något som Reijo definitivt kan visa upp.
– Det har bevisligen fungerat bra, det största kvittot är att hästarna ser bra ut och presterar, säger han.

Text & foto: Fredrik Fransson

Läs fler intervjuer:

2019-03-04T18:09:09+01:00
Till toppen