Svante Båth:

”FiberMax har fungerat väldigt bra för oss”

Han har stenkoll på allt – hästar, ägare, träning och speciellt vad hästarna äter.
Hos Svante Båth har man implementerat FiberMax från HästKraft i ett sätt att hantera foderkrisen – något som stallet greppade tag i tidigt.
– Klockrent, säger Svante med tanke på rådande grovfoderläge i landet.
Ombord hos Båth lämnas inget åt slumpen.

Svante Båth har ett inövat system vid intervallkörningen – för att hinna känna på så många hästar som möjligt själv.

När vi dyker upp i stallet hos Svante Båth är det full aktivitet på rakbanan. Heaten avlöser varandra och två åttahästars fält delar banan efter ett givet schema. Metodiskt. Ordning och reda. Lugnt och samtididigt – på bettet.
Svante Båth är en i teamet och den enda gången man som åskådare ser att ”ja, det är han som är chefen” är när hästarna stannar upp för några få sekunder och han byter häst. Svante hinner på detta sätt känna på väldigt många hästar i minst en intervall.

Som sagt – här lämnas inget åt slumpen.

En titt på boxdörrarna bekräftar än en gång att det är ordning och reda som gäller. Grovfoder två till tre gånger per dag och fyra givor med kraftfoder under dygnet – på ett givet schema med hjälp att foderautomater.
– Drömmen vore foderautomat även för grovfoder, säger Svante och håller en hyffsat lång utläggning med nya idéer och tankar kring nyttan med fler foderhållpunkter under dygnet.

Att Svante är intresserad av detaljer, ekonomi och funktion står klart tidigt och när den rådande grovfoderkrisen diskuteras är han bensäker;
– Jag tror inte att alla har förstått hur stor krisen är egentligen, många kommer att ha stora problem framåt april och maj, säger han.

Inget lämnas åt slumpen ombord hos Båth – här är alla på väg åt samma håll. 

Den svåra sommaren 2018 för landets alla grovfoderleverantörer har slagit hårt för travtränare över hela landet, många har haft stora problem att fylla sina lador med grovfoder.
– Nu har jag varit kund hos HästKraft i många år och vi har bra kontroll på vårt årsbehov. Men vi greppade också problemet omgående, till exempel väger vi grovfodret noga och ger FiberMax för att täcka upp för att vara på den säkra sidan. Vi vill absolut inte hamna i en sits där vi riskerar att stå utan eller bli tvungen till grovfoderbyte, säger Svante.

Ganska tidigt stod det klart att ett halvt kilo FiberMax motsvarar ett kilo grovfoder. Uttnyttjandegraden på FiberMax är alltså större än i ett grovfoder.
– Det har funkat väldigt bra. Vilket foder du än ger finns en risk att hästar inte äter, men jag måste säga att det procentuellt väldigt få, för mig är det klockrent att ge FiberMax på morgonen.
– Det är klart att en sådan här produkt kan aldrig helt ersätta hösilaget i sin helhet, men det är ett väldigt bra komplement för att få grovfodret att räcka längre, säger Svante.

Svante passar också på att ge ett hett tips till sina kollegor.
– Foderautomater det är överlägset det mest ekonomiska som finns. Jag lovar att vi sänkte våra kostnader och hästarna mår bättre av att äta vid fler tillfällen och de tillgodogör sig näringen mycket bättre.

Text: Jens Larsson
Foto: Fredrik Fransson

Läs fler intervjuer:

2019-03-04T18:15:04+01:00
Till toppen